Küresel gıda fiyatları et ve süt fiyatlarının önderliğinde bir yıl içerisinde neredeyse en yüksek seviyesine yükseldi. Yaygın olarak kullanılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi (FFPI), Nisan 2019'da Mart ayına göre yüzde 1,5 (2,5 puan) ve yaklaşık olarak Haziran 2018'den bu yana en yüksek değerini işaret ederek 170 puana yükseldi.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi Nisan ayında ortalama 160 puan, Mart ayına göre yüzde 2,8 (4,7 puan) ve Nisan 2018'deki değerin altında yüzde 5'in altında kaldı. Hububatlar arasında buğday fiyatları, nisan ayında en fazla düşüş gösteren ürün olduğu belirtildi.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Nisan ayında ortalama bir önceki aya göre 1,1 puan (veya yüzde 0,9) artarak 128,7 puan oldu. Artış, çoğunlukla palmiye ve soya fasulyesi yağı talebinden kaynaklanmaktadır. Özellikle Palm yağı fiyat teklifleri, büyük ihracatçı ülkelerdeki artan küresel talep ve stok düşüşleri nedeniyle bir miktar toparlanırken, soya yağı fiyatları, esas olarak ABD'deki hem biyo dizel hem de gıda sektörlerinden gelen güçlü iç talep nedeniyle yükselmiştir.
FAO Süt Fiyat Endeksi, Nisan ayında artarak dört kez ard arda artış göstesererek Mart ayında 10,7 puan (yüzde 5,2) artarak 215 puana yükseldi. Bu duruma Okyanusya'daki kurak havaya bağlı arz kaygıları ile birlikte güçlü küresel ithalat talebinin art arda dördüncü artışı etkili olmuştur.
FAO Et Fiyat Endeksi, Nisan ayında 169 puandan biraz fazla oldu, Mart ayına göre 4,9 puan (yüzde 3,0) yükseldi; domuz ve sığır etleri ve daha ılımlı olarak kümes hayvanları ve küçükbaş etleri için aylık fiyat artışları kaydedildi. Özellikle Afrika Domuz Ateşi'nin hızla yayılmasının tetiklendiği Çin’de, Asya’daki ithalat talebinde bir artışa bağlı olarak domuz eti uluslararası fiyat tekliflerinde keskin bir artış yaşanmasına neden oldu. Ayrıca sığır, kümes hayvanları ve küçükbaş hayvan eti fiyatlarının tümü sabitlendi.
FAO Şeker Fiyatı Endeksi, Nisan 2019'da ortalama 181,7 puan, Mart ayına göre yaklaşık 1,4 puan (yüzde 0,8) ve şimdi de Nisan 2018'deki değerinin yüzde 3,2 üzerinde. Uluslararası şeker fiyatlarındaki son artış, büyük ölçüde ham petrol fiyatlarından kaynaklandı. Daha yüksek enerji fiyatları, üreticileri şeker pazarını yerel satış için etanole işlemeye teşvik ederken, dünya piyasalarına Brezilya şeker ihracatını etkileyerek uluslararası şeker fiyatlarına destek vermektedir. Öte yandan, Brezilya Real'inin ABD doları karşısında zayıflığının devam etmesi, uluslararası şeker fiyat tekliflerindeki artışın büyüklüğünü kapattı.
Diğer emtia gruplarının aksine, FAO Et Fiyat Endeksi hesaplanırken kullanılan fiyatların çoğu, FAO Gıda Fiyat Endeksi hesaplanır ve yayınlanırken kullanılamaz; Bu nedenle, Et Fiyat Endeksi'nin son aylardaki değeri öngörülen ve gözlenen fiyatların bir karışımından elde edilir. Bu, zaman zaman FAO Et Fiyat Endeksi'nin nihai değerinde önemli revizyonlar gerektirebilir ve bu da FAO Gıda Fiyat Endeksinin değerini etkileyebilir.
Kıymetli arkadaşım Pınar hnm, bilimsel verilere dayalı bir tespit yaparak bu alandaki bir eksikliği giderme gayretin alkışa değer..Umarım bu köşede, sürekli olarak, en büyük ve önemli sektör için tespit ve tavsiyeleriniz devam eder.
Şimdiden stok yapmak lazım
Başarılar dilerim, oldukça açıklayıcı bir iş olmuş, son zamanların en güncel konusu tebrikler...
Başarılarınızın devamını diliyorum pınar hanım
Gercek haberci gazetesini uzun zamandır takip ediyorum güncel bir konu olan ve ülkemizinde hem siyaset hemde toplumsal sorunu olan yüksek gıda fiyatlarını köşesine taşıyan yeni yazarımıza biz okuyucuları bilgilendirdiği için teşekkür ederim
Harika bilgilendirme, tesekkürler