Teknolojinin gelişmesiyle yeni yöntemlere yönelen siber dolandırıcılar, son dönemde özellikle ileri yaştaki bireyleri hedeflerine koydu. Bu kişilere genç yaştaki yakınlarının yardım etmesi şart. Ayrıca dijital okuryazarlık konusunda da eğitime ihtiyaçları var.Genellikle ileri yaştaki bireylerin dijital okuryazarlık seviyelerinin düşük olmasından faydalanan saldırganlar, bunun üzerinden bir güven duygusu aşılayarak kişileri yanıltıyor.
‘KENDİNE YETMEK’
Kendilerini resmi bir kurumun temsilcisi, bankacı veya teknik destek personeli olarak tanıtan saldırganlar, kişisel bilgileri ele geçirmek için sahte telefon aramaları, e-posta veya sosyal medya mesajları gibi yöntemler kullanıyor. “Oltalama” yöntemi ile ileri yaştakileri arayarak çeşitli sebeplerden para isteyen dolandırıcılar bazen de telefonlarına gönderdikleri bir kod ile tüm bilgilerini ele geçirebiliyor. Bu durumun farkında olmayan vatandaşlar ise yıllarca uğraştıkları birikimlerini bir anda kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.Nabzını ölçebilmek, doktordan randevu almak, market alışverişini yapabilmek, banka işlerini halledebilmek gibi günlük temel ihtiyaçlarını internetten sağlamak ileri yaştakiler için çok önemli. Bunların kullanımı “kendime yetebiliyorum” hissini de beraberinde getiriyor. Birçok ileri yaştaki kullanıcı bu durumun kendilerini iyi hissetmelerinde etkili olduğunu da ifade ediyor, hayata aktif katılım sağlayabildiklerinden bahsediyor. TÜİK verilerine göre internet kullanım oranı, 16-74 yaştaki bireylerde 2023’te yüzde 87 iken 2024’te yüzde 88.8 oldu. E-devlet hizmetlerini kullanan bireylerin oranı yüzde 73.7 oldu. Bu hizmeti yüzde 92 ile en çok 25-34 yaş kullanıyor. En düşük oran yüzde yüzde 25.6 ile 65-74 yaşta. Diğer taraftan Bitdefender’ın “2024 Tüketici Siber Güvenlik Değerlendirme Raporu”na göre her dört internet kullanıcısından biri siber saldırılara maruz kalıyor.BİLGİYİ PAYLAŞMAYIN
Buna rağmen kullanıcıların yüzde 75.7’si siber saldırganların hedefi olduğuna inanmıyor. Kullanıcıların yüzde 24.3’ü ise kendilerini bilgisayar korsanlarının dikkatini çekmeye değer görüyor.İleri yaştaki bireyleri internet ortamında güvende kalması için şunlara dikkat etmesi gerekiyor:- Eğer bir teklif gerçek olamayacak kadar iyiyse, genellikle gerçek değildir.
- Telefonda kişisel bilgilerinizi vermeyin. Sahte olabileceği için arayan kimliğine güvenmeyin.
- Birinin oturum açma bilgilerinizi çalma tehdidini azaltmak için hesaplarınızda çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın.
- Asla banka havalesi, ödeme uygulamaları, hediye kartları veya kripto para yoluyla para göndermeyin.
- E-postalardaki/metinlerdeki/ sosyal medya mesajlarındaki bağlantılara tıklamayın veya ekleri açmayın.