'Yenidoğan Çetesi' iddianamesinde şok ifadeler: 'AK Parti'ye yakın hastaneler denetlenmedi'
İstanbul'da bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarla ölümlerine neden olan "yenidoğan çetesi" soruşturmasında, AK Parti'ye yakın hastanelerin denetlenmediği iddiaları ortaya çıktı. İstanbul Tabip Odası'ndan Dr. Recep Koç, ruhsatı iptal edilmeyen hastanelerin kimler tarafından korunduğunu sordu.
İstanbul’da, bebeklerin anlaşmalı hastanelere sevk edilerek haksız kazanç sağlandığı ve ihmaller sonucu ölümlerine neden olunduğu "yenidoğan çetesi" soruşturmasına ilişkin iddianamede dikkat çekici detaylar yer aldı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, suça konu olan 197 eylem sıralanırken, bazı hastanelerin denetimlerden önceden haberdar olduğu iddia edildi.
İddianamede yer alan bilgilere göre, soruşturmada adı geçen Özel Reyap Hastanesi’nin tutuklu hemşiresi Hasan Basri Gök, Avcılar Hospital’de çalışan hemşire Serenay Şenkalaycı ile yaptığı bir telefon konuşmasında, birçok özel hastanenin denetlendiğini, ancak AKP’ye yakınlığıyla bilinen hastanelere denetim yapılmadığını öne sürdü.
Gök, konuşmasında "Mehmet abi öyle dedi. Şafak’ta var (denetim) dedi. Silivri Anadolu’ya da gitmişler. Beylikdüzü Kolon’a gitmişler. Medicalpark grupları AKP’de zaten. Onlara gitmediler, sordurdum. Memorial gruplarına da gitmemişler, sordurdum." ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre, İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Recep Koç, iddianamede adı geçen 19 hastaneden 10’unun ruhsatının iptal edildiğini, geri kalanların ise faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.
Koç, "Ama geri kalanların özelliği ne? Geri kalan hastaneleri kim koruyor? Bu hastane sahiplerinde AKP’li olduğu görülürse, acaba birilerinin daha mı çok siyasi nüfuzu fazla?" diye sordu.
Dr. Koç, söz konusu durumun şehir hastanelerindeki hasta sevkiyatı politikasıyla benzer olabileceğine dikkat çekti ve şu değerlendirmeyi yaptı:
"Acaba bu küçük hastaneler kapatılıp, büyük zincir hastanelere hasta sevkiyatı mı sağlanacak? Aynısı şehir hastanelerinde yapıldı. Bildiğiniz gibi hekim ruhsatları araba plakaları gibi. ‘Hastane açayım’ deyip ruhsat isteyemiyorsunuz. Bir hekim kadroları var, milyonlardan bahsediliyor. Acaba böyle bir olay da mı dönüyor içinde?"
CİMER Şikâyetiyle Ortaya Çıktı
Dr. Koç, olayın CİMER’e yapılan bir şikâyetle ortaya çıktığını hatırlatarak, "Özel hastaneler şubesi var bakanlıkta, bunlar denetliyor. Ayrıca SGK’nin denetim ekipleri var. Bu yıllardır devam eden bir şey. Sağlık Bakanı çete ayağından konuşuyor ama kendi memurları hakkında herhangi bir disiplin soruşturması yapılmış mı? Açığa alınmış mı? Hiçbir bilgi yok." ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
İstanbul'da gerek olmadığı halde özel hastanedeki yoğun bakım ünitesine yatırılan 12 bebeğin ihmalden öldüğü iddiasına ilişkin olarak Büyükçekmece Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatılmış, soruşturmayı yürüten savcı Y.E. ise makamında tehdit edilmişti.
Olayın ortaya çıkması kamuoyunda infial yaratırken, 22'si tutuklu, 47 şüpheli hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı.
İddianamede neler var?
İddianamede şüpheliler için "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplamda 177 yıl 6 aydan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası istendi.
İddianamede, ölen 10 bebeğin "maktul", 5 kişinin "müşteki", Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğünün "suçtan zarar gören", 19 hastane ve sağlık şirketi "malen sorumlu", 47 kişi de "şüpheli" olarak yer aldı.