Türkiye'nin Kırmızı Bülten ile arama kararı çıkarttığı Eylem Tok ve oğlu Boston'da yakalandı

TAKİP ET

ABD'de yakalanan Eylem Tok ve oğlu T.M'nin çıkarıldığı mahkemede hakim 18 Haziran'a kadar gözaltında kalmalarını hükmetti. Şahısların, Küba'ya kaçma niyetinde olduğu iddia edildi.

İstanbul'da 1 Mart 2024 Oğuz Murat Aci'nin öldüğü ve dört kişinin yaralandığı olayın ardından T.C. ve annesi Eylem Tok, ABD’nin Boston şehrinde yakalandı.

Boston polisi, kırmızı bültenle aranan Tok ve Cihantimur’u sabah saatlerinde gözaltına aldı. Baskında olay yaşanmadı. Türkiye, Cihantimur’un "kasıtsız adam öldürme ve yaralama", Tok’un ise "suçluyu koruma" suçlarından iadesini talep ediyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin taleplerini kabul ettiğini ve sürecin takip edildiğini belirtti. Avukat Fejir Uğurlu, iade sürecinin zaman alacağını, Cihantimur’un çocuk mahkemesinde yargılanacağını söyledi.

VOA Türkçe'den Mehmet Sümer'in haberine göre; Tok ve oğlu Cuma günü çıkarıldıkları mahkemede savcıların kendileriyle ilgili kaçma şüphesi olduğunu dile getirmesi sebebiyle ilk duruşmanın yapılacağı Salı gününe kadar gözaltında kalmalarına hükmetti.

Tok’un avukatı, müvekkilinin serbest bırakılmasını talep etti ve suçun iade gerektirmediğini savundu.

Reuters’ın mahkeme belgelerine dayandırdığı haberinde, “Türk yetkililerin Tok ve Cihantimur’un sahte pasaport ile Küba’ya kaçabileceğini değerlendirdiği" ifade edildi.

Ne olmuştu?

İstanbul'da Kemerburgaz'da 1 Mart gecesi ehliyetsiz araç kullanan 16 yaşındaki Timur Cihantimur, arızalanan ATV motorunu emniyet şeridinde kontrol eden gruba çarptı.

Kazada evli bir çocuk babası olan 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı.

Olayın sorumlusu Timur Cihantimur, aynı gece annesi Eylem Tok tarafından önce Mısır'a, oradan da ABD'ye kaçırılmıştı.