
Trump: İsrail ile Hamas arasında anlaşma sağlandı!
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, İsrail ile Hamas arasında anlaşma sağlandığını bildirdi.
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, İsrail ile Hamas arasında anlaşma sağlandığını bildirdi.
Trump, "Esirler kısa zamanda serbest kalacak" dedi.
47. ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Hamas arasında ateşkese varıldığını duyurdu. Konuyla ilgili olarak taraflardan henüz resmî bir açıklama gelmedi.
"Bu epik ateşkes anlaşması ancak kasım ayındaki tarihi zaferimizin bir sonucu olarak gerçekleşebilirdi" diyen Trump, Gazze savaşındaki taraflar arasında ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu. Ayrıca müzakereler hakkında bilgi sahibi bir yetkili de Reuters'a verdiği bilgide İsrail ve Hamas arasında Gazze savaşında ateşkes için bir anlaşmaya varıldığını söyledi. Henüz resmî olarak açıklanmayan anlaşma, 6 haftalık bir ilk ateşkes aşamasını içeriyor ve İsrail güçlerinin Gazze'den kademeli olarak çekilmesi ile İsrail tarafından tutulan Filistinli tutuklulara karşılık Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını içeriyor.
ANLAŞMANIN İÇERİĞİ NE?
Birinci aşama, tüm kadın, çocuk ve 50 yaş üstü erkekler dâhil olmak üzere 33 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını öngörüyor. İkinci aşamanın uygulanmasına birinci aşamanın 16. gününde başlanacak ve bu kısımda da kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması, kalıcı ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi müzakereleri yapılacak.
Üçüncü aşamanın da kalan tüm cesetlerin iadesini ve Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler gözetiminde Gazze'nin yeniden inşasının başlamasını içermesi bekleniyor.