Serdar Öztürk, "CHP ve Özgür Özel istemediği bir alana doğru çekilmeye çalışılıyor."

TAKİP ET

Gazeteciler Ahmet Nesin ve Serdar Öztürk, Türkiye'de siyasette yaşanan son gelişmeleri yorumladı.

Serdar Öztürk, yaptığı açıklamada Türkiye'de siyasetin ekonomik gerekçelerle AKP karşıtlığına dönüştüğünü ve bu durumun dışında çok fazla değişiklik olmadığını belirtti. Öztürk, "O yüzden çok değişeceğini sanmıyorum ama Türkiye'nin bu gidişatı normalleşir mi yeni söyleme göre? Normalleşeceğini sanmıyorum. Bir gün olumlu hava esiyor, ertesi gün yapılan açıklamalarla tam tersine dönüyor" ifadelerini kullandı.

Öztürk, siyasetin 1950'den beri aynı şekilde devam ettiğini ve partilerin ideolojik olarak tabanda çalışma yapmadıklarını vurguladı. Ayrıca, "Herkes bir diğerinden oy alma derdinde. Sonucunda da 20 yıldır bunca olan bitene rağmen politik hiçbir tepki göstermeyen bir seçmen oluştu. Muhtemelen gençler çoğaldıkça onlar da ağabeylerine babalarına benzeyecek görünüyor" dedi.

"Siyasette İlginç Açıklamalar ve Davranışlar Görüyoruz"

Gazeteciler Ahmet Nesin ve Serdar Öztürk, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Ahmet Nesin, siyasetteki bazı isimlerin, yetki sahibi olduktan sonra beklenmedik açıklamalar yapmasını ele aldı.

Nesin, "Bir şeyler beklediğimiz insanlardan biraz yetki alınca ilginç açıklamalar görüyorsunuz. Beklediğinizin tersine; bunlar zaten vardı diye düşünüyorum mesela ben. A kişisi yerine B kişisi geliyor. Yerine gelmeden önce gayet normal açıklamalar yaparken yerine gelince eskisinden de beter açıklamalar yapıyor. O yerin ayrı bir havası var herhalde, beyni de etkiliyor," dedi.

Nesin, siyasetteki değişken tutumlara dikkat çekerek, "Biraz da meşhur olunca, biraz da televizyonlarda tanınmaya başlayınca, diyorsun ki 'Bu insan 2 sene önce böyle değildi.' Garip bir şekilde ilginç insanlarla siyaset takip ediyoruz," ifadelerini kullandı.

Son dönemde yaşanan siyasi gelişmeleri ve açıklamaları da yorumlayan Nesin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özgür Özel'e verdiği yanıtı örnek gösterdi: "Şimdi yumuşama ne güzel oldu değil mi? Bu nasıl yumuşama? Erdoğan'ın Özgür Özel'e cevaba bakar mısın? 'İki gün sonra ortaya maalesef arzu etmediğimiz yaklaşım çıkınca bu durumda bizi üzmedi değil. Bizim iadeyi ziyaretimizi demek ki hazmedemediler. Eğer bu iadeyi ziyaretimizi CHP'nin başındaki arkadaş hazmedebilseydi bu tür bir açıklamaya gerek duymazdı. Devlet beyin açıklaması devlet adamı açıklamasıyla sakin, tartışmaya fırsat vermeden yapılmıştır. Konuyu bu şekilde kapatmış olması gayet isabetlidir.' Yüzüğün bir faydası oldu gibi geliyor bana Erdoğan açısından."

"Özgür Özel'in Açıklamaları ve Siyasi Tartışmalar"

Gazeteci Serdar Öztürk, Özgür Özel'in İstanbul'da yaptığı açıklamaları ve bu açıklamaların yol açtığı siyasi tartışmaları değerlendirdi. Öztürk, Özel'in "Suç ortağınızı bize doğru itiklemeyin" şeklindeki sözlerinin büyük bir tartışmaya neden olduğunu belirtti.

Öztürk, "Özel'in bu cümlesi Sinan Ateş cinayeti üzerinden AKP'nin MHP ile suç ortaklığına işaret ettiği şeklinde yorumlandı. Sosyal medyada AKP'nin birçok etkili ismi, Özel'in bu ifadeyi yanlış kullandığını eleştirdi. Ancak Özel bu durumu düzeltti," dedi. Öztürk, Erdoğan'ın bu açıklamaya çok fazla takılmadığını düşündüğünü belirtti.

Öztürk, MHP Genel Merkezi'nde yapılan açıklamanın Erdoğan üzerinde ciddi bir etki bıraktığını ifade etti: "Bana göre en önemlisi Bahçeli'nin AKP'nin içinde işaret ettiği bir grup var. Bu grup, Erdoğan'ın da şikayetçi olduğu bir grup. Erdoğan, bu isimler yüzünden ağırlığını kaybetti. 2024 yerel seçimlerinde bu isimlerin yarattığı rekabet nedeniyle Erdoğan, AKP içinde de çok etkili değil artık."

Öztürk, Erdoğan'ın yerel seçimlerden sonra yaptığı "Halkın verdiği mesajı gördük" açıklamasına rağmen, parti yönetiminde değişiklik yapamadığını vurguladı. "Afyon'daki toplantıdan sonra büyük bir beklenti vardı ama bu bile gerçekleşmedi. Erdoğan, Bahçeli'nin izniyle yapılan açıklamadan sonra böyle bir tavır takınmak zorunda kaldı," diye ekledi.

Öztürk, bu durumun şaşırtıcı olmadığını belirterek, "Bahçeli'nin rest çektiği açıklamadan sonra Erdoğan'ın böyle bir tavırla karşılık vereceğini düşünüyordum. Hatta önümüzdeki günlerde Erdoğan ile birlikte yumuşama zirvesi yapabilirler. Ancak CHP ve Özgür Özel, istemedikleri bir alana çekilmeye çalışılıyor," dedi.

Öztürk, Özgür Özel'in Erdoğan ile yaptığı ilk görüşmeden sonra pozisyonunun tehlikeli bir noktaya geldiğini söyledi: "Erdoğan'ın açıklamasında 'Ben CHP'ye iadeyi ziyarette bulundum. Onları dinledim. Ben de yeni anayasa konusunu açtım. Bana verilen yanıt, "neden olmasın"' şeklindeki ifadeler dikkat çekici. Özgür Özel, Erdoğan ile yaptığı ilk görüşmeden sonra mevcut anayasaya uyun noktasından 'neden olmasın' noktasına gelmişse bu tehlikeli."

Öztürk, Erdoğan'ın siyasi tavrının değişmediğini belirterek, "Erdoğan belediyelere kayyum atadı. Özgür Özel'in vurguladığı anlamda ne Gezi davasında ne de Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın durumlarında bir değişiklik olmadı. Tam tersine, Erdoğan sert tutumunu devam ettirdi," ifadelerini kullandı.