Murat Kurum, Meclis kürsüsünde yapay zekaya yaptırdığı İzmir körfezinin fotoğrafını gösterdi: 'İş bilmezlerin eline terk etmeyeceğiz'

TAKİP ET

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada yapay zeka uygulamasına yaptırdığı İzmir körfezinin 10 yıl sonraki halinin yer aldığı fotoğrafı gösterdi. Kurum, "Mavinin siyaha dönüştüğü, balıkların yaşamadığı bir körfez var" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yapay zeka uygulamasına göre İzmir körfezinin 10 yıl sonraki halinin yer aldığı fotoğrafı göstererek, "Mavinin siyaha dönüştüğü, balıkların yaşamadığı bir körfez var" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bütçe görüşmeleri devam ediyor.

Genel Kurul'da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe görüşmeleri gerçekleştirildi.

Bakanlığının bütçesiyle ilgili konuşan Murat Kurum, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni, İzmir körfezi üzerinden hedef aldı.

"İzmir körfezinde yaşanan balık ölümleri hepimiz kahretti" diyen Kurum, "Bakanlık olarak incelemelerimizi hemen tamamladık. İzmir körfezi bilim kurulumuzu oluşturduk, 15 maddelik acil eylem planını ortaya koyduk. Komisyonda körfezden getirdiğimiz suyu gösterdiğimizde hemen heyecanlananları gördük. Vekillerimizin elleri, ayakları karıştı" ifadelerini kullandı.

Kurum, kürsüde yapay zeka uygulamasına hazırlattığı İzmir körfezinin 10 yıl sonraki halinin yer aldığı fotoğrafı gösterdi.

Kurum konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu sefer bir şişe değil, bir fotoğraf getirdim. Sayın Özgür Özel, 'Belediye başkan adaylarımızı yapay zeka ile belirliyoruz' demişti. Biz de yapay zekanın belirlediği adayların yönettiği şehirleri sorduk ve dünyanın en gelişmiş uygulamalarından birini kullandık. Uygulamaya, İzmir körfezinin hali hazırdaki durumunu yazdık, eğer İzmir Büyükşehir Belediyesi gerekli önlemleri almazsa 2034 yılında körfezin ne durumda olacağını sorduk. Yapay zeka karşımıza bunu çıkarttı. Mavinin siyaha dönüştüğü, balıkların yaşamadığı bir körfez var.

Demek ki neymiş sayın vekillerim; İzmir’e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış. Güzel İzmir'imiz merak etmesin, biz dün Haliç’i bu iş bilmezlerin eline nasıl terk etmediysek, bugün de İzmir Körfezi'ni terk etmeyeceğiz."

Bakan Kurum'un sözleri üzerine Genel Kurul'da gerginlik yaşandı.