Muhalefetten 'Etki Ajanlığı Düzenlemesi'ne tepki: 'Muhalifleri susturma aracı'

TAKİP ET

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Meclis'e sunulan ve "Etki Ajanlığı Düzenlemesi" olarak bilinen kanun teklifi hakkında sert eleştirilerde bulundu. Günaydın, yasanın gazeteciler başta olmak üzere muhaliflere yönelik bir tehdit oluşturduğunu vurguladı ve bu düzenlemenin geçmesi durumunda Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu hafta görüşülmesi beklenen "Etki Ajanlığı Düzenlemesi" teklifi, muhalefetin tepkisini çekmeye devam ediyor. 

CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, devlet güvenliği ve siyasal yararlara karşı işlenen suçlara dair yapılacak bu düzenlemeyi, demokrasiyi zayıflatacak bir tehdit olarak değerlendirdi.

'CASUSLUK SUÇU KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR'

Gökhan Günaydın, teklifte yer alan 16. madde ile Türk Ceza Kanunu'na (TCK) "Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme" başlıklı bir madde eklenmesinin planlandığını belirtti. Söz konusu madde kapsamında, devletin güvenliğine ve iç-dış siyasal yararlarına karşı yabancı bir devlet veya organizasyonun çıkarları doğrultusunda suç işleyen kişilere üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca, cezanın hangi durumlarda artırılacağı da madde metninde yer alıyor. Günaydın, düzenlemenin kanıt yükünü ortadan kaldırarak "casusluk" suçlamasını kolaylaştırdığını ve muhalifler için risk teşkil ettiğini ifade etti.

Günaydın, düzenlemenin gerekçesinin oldukça geniş tutulduğunu vurgulayarak, bu suçlamanın yalnızca doğrudan casusluk değil, ekonomik, teknolojik, askeri veya kültürel alanlarda da iddia edilen çıkarlar doğrultusunda suç işleyenleri kapsayabileceğini belirtti. Gerekçede, bu tür faaliyetlerin yabancı devlet veya organizasyonların stratejik talimatlarıyla gerçekleştirilmiş olması halinde cezalandırılacağı ifade ediliyor.

NATO TOPLANTISINDA OY KULLANAN VEKİLLERE DİKKAT ÇEKTİ 

CHP’li Günaydın, mayıs ayında Sofya’da düzenlenen NATO Parlamenterler Meclisi toplantısında, Gürcistan’da benzer bir yasanın demokrasiye tehdit olarak değerlendirildiğini ve toplantıya katılan tüm Türk milletvekillerinin bu görüşe destek verdiğini hatırlattı. Toplantıya katılan AKP’li milletvekillerinin de "hayır" oyu kullandığını belirten Günaydın, aynı vekillerin TBMM’de benzer bir düzenlemeye nasıl bir tavır alacaklarını kamuoyunun merakla beklediğini ifade etti.

YASA GEÇERSE ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIYACAĞIZ

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu düzenlemenin TBMM’den geçmemesi için tüm çabayı göstereceklerini açıklayan Günaydın, "Devletin ve demokrasinin hukuka aykırı yöntemlerle korunamayacağını, aksine böyle bir yaklaşımın demokrasiyi zayıflatacağını" vurguladı. Günaydın, düzenleme Meclis’ten geçerse CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını belirtti.

BU YASA MUHALİFLERİ SUSTURMA ARACI OLABİLİR

Günaydın, yargının siyasallaşması ve devlet ile hükümet arasındaki sınırların belirsizleşmesi nedeniyle, yeni düzenlemenin başta gazeteciler olmak üzere muhaliflere yönelik bir baskı unsuru olarak kullanılabileceği endişesini dile getirdi. Günaydın’a göre, bu düzenleme "yabancı bir devletle ilişki iddiasının" kanıtlanmasını zorunlu kılmadığından, muhaliflerin ve eleştirel gazetecilerin de hedef alınabileceği bir sürecin önünü açabilir.

GÜRCİSTAN ÖRNEĞİ 

Bu tür yasal düzenlemelerin uluslararası arenada da tartışmalı bir konu olduğunu belirten Günaydın, Gürcistan’da yasalaşan benzer bir düzenlemenin NATO Parlamenterler Meclisi’nde demokrasiye tehdit olarak değerlendirildiğini hatırlattı. Günaydın, bu örnekten hareketle Türkiye’nin de benzer bir sürece girmesinden duydukları kaygıyı dile getirdi.