Metin Akdaş: "Mesleki Eğitim, Ülkemizin Geleceği İçin Büyük Önem Taşıyor"
Dinamik Isı Yalıtım A.Ş. Tire Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerini ağırladı. Öğrencilere konferans veren Dinamik Isı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş, kendisinin de Meslek Lisesi sıralarından geçtiğini ve ülkenin geleceği için en önemli stratejik konuların başında mesleki eğitimin geldiğini vurguladı.
Plastik ve Otomasyon öğrencilerinin ilgiyle takip ettiği ziyarette öncelikle Dinamik Isı’nın kurumsal yapısı hakkında ve İş Sağlığı Güvenliği konularında bilgilendirmede bulunulurken öğrencilerin mesleki ilgisini attırmak amacıyla düzenlenen saha gezisinde, 5 üretim tesisinin teknik köpük üretim süreçleri tanıtıldı, öğrencilerin soruları yanıtlandı.
Mesleki eğitim mezunu olan ve uzun yıllardır Dinamik Isı bünyesinde görev yapan şirket yöneticileri; öğrenciler ile deneyim paylaşımında bulundu.
Saha gezisinin ardından Dinamik Isı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş tarafından öğrencilere Cumhuriyet’e Giden Yol isimli film izletilirken Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün hayatından ilham verici bilgiler aktarıldı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim” sözüyle konuşmasına başlayan Metin Akdaş, “Ben ilköğretimi köy okulunda tamamladım ve daha sonra sizler gibi Meslek Lisesi eğitimi aldım. Bizim zamanımızda Meslek Liselerine sınavla ve yüksek puan alarak giriyorduk. Dinamik Isı’da sizler gibi Meslek Lisesi’nden mezun olup uzun yıllar önce stajyer olarak başlayan ve şuanda Yönetici olarak görev yapan bir çok arkadaşımız var. Sizler de çok çalışmalı, kendinizi mesleğinizde geliştirmeli ve bizden bu görevleri devir almalısınız. Çünkü sürdürülebilir üretim için nitelikli işgücüne, nitelikli işgücü için de mesleki eğitime ihtiyaç duyuyoruz. Ne iş yaparsanız yapın ancak 10.000 saat kuralını unutmayın. Bir işte iyi olmak için, usta olmak için o işte en az 10.000 saat pratik yapmanız gerekmektedir. Bizim gibi bir çok şirkete personel lazım, her gün onlarca başvuru yapılıyor ancak işe alamıyoruz çünkü başvuruların çoğunun bir mesleği yok. Fabrikalarımızın kapılarında iş arayan gençler beklerken, biz çalışacak insan bulamıyor isek, esas sorun işsizlik değil, nitelikli işgücü eksikliğindedir. Asıl sorunun ise işsizlikten değil, mesleksizlikten kaynaklandığını idrak etmemiz gerekiyor. Bu sorunların çözülmesi için, yaşanılabilir bir gelecek yaratmak için bizler sizin yolunuzu açacağız, sizler de çok çalışıp üretecek ve Ülkemize katma değer yaratacaksınız. Çünkü Üretim yoksa kalkınmak hayaldir” dedi.
YAPISAL DÜZENLEMELER GEREKİYOR
Mesleki eğitimin gelişen yeni meslek alanlarını ve sanayinin ihtiyaçlarını da dikkate alarak yeniden şekillendirilmesi gerektiğinin altını çizen Metin Akdaş, toplumsal yaşamda ve iş hayatında karşılığı olmayan bölümlerin kapatılıp, çağın gereklerine uygun meslek erbaplarını yetiştirecek alanlara kaynakların yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Üretimin sürdürülebilirliği ve istihdam açısından Mesleki eğitimin hayati önem taşıdığına işaret eden Metin Akdaş, yapılması gerekenler ile ilgili şunları söyledi:
“Mesleki eğitimin geliştirilmesi için öncelikle, Meslek Lisesini bitirmiş ve bilfiil 5 yıl işletmede bölümü ile ilgili alanda çalıştığını ispatlayan öğrenciler askerlikten muaf tutulmalıdır. İkincisi; Meslek Lisesi öğrencileri bitirdikleri bölümle ilgili meslek alanlarında çalıştıkları süre boyunca ücretlerinden kesilen vergilerin kaldırılarak adeta onlar için yeni bir asgari ücret sisteminin uygulanması gerekiyor. Her Organize Sanayi Bölgesi’ne mutlaka bir Meslek Lisesi yapılarak planlanması ve teşvik edilmesi sağlanmalıdır. Meslek Liselerinde okuyan öğrencilerin eğitim-öğretim müfredatları, haftada en az 3 günlerini Sanayi Tesislerinde geçirecek şekilde planlanmalıdır. Bu hususların sağlanabilmesi için yetkili makamlarla sürekli olarak istişare halindeyiz”