Köfteci Yusuf yeni bir sektöre giriyor!
Köfteci Yusuf restoran zincirinin sahibi Yusuf Akkaş, enerji sektörüne adım atarak 'Köfteci Yusuf Rüzgar Enerji Santralı' projesini başlattı. Proje, kuş göç yolu üzerinde kurulacak. Projenin ÇED süreci başlatıldı.
Geçtiğimiz aylarda restoran zincirinin bir şubesinde domuz eti kullanıldığı iddialarıyla gündeme gelen Köfteci Yusuf, ‘Köfteci Yusuf Rüzgar Enerji Santralı’ adıyla enerji sektörüne yatırım yaptı.
İki ayrı projeden oluşan Köfteci Yusuf Rüzgâr Enerjisi Santralı’nın kurulacağı bölgenin Kuzeybatı-Güney ana kuş göç yolu üzerinde yer aldığı, özellikle Leylek ve Yırtıcı göçlerinin gerçekleştiği İstanbul-Çanakkale-Hatay kesiminin üzerinde bulunduğu belirtildi.
ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI
Sol Haber'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 18 Kasım’da "Köfteci Yusuf Hazır Yemek Temizlik Canlı Hayvan Et Mamulleri Entegre Gıda İthalat İhracat San. ve Tic. A.Ş." tarafından yapılması planlanan "Köfteci Yusuf Rüzgar Enerji Santrali" projesiyle ilgili ÇED sürecinin başladığını duyurdu.
Balıkesir’in Susurluk ilçesine bağlı Asmalıdere Mahallesi, Tosunalanı Mevkii’nde yapılması planlanan RES projesi toplam 3 türbinden oluşacak. Üretilen elektrik ise Balıkesir'e satılacak.
RES KURULACAK BÖLGE KUŞ GÖÇ YOLU ÜZERİNDE
Köftesi Yusuf RES için hazırlanarak Bakanlığa sunulan Proje Tanıtım Dosyasında (PDT), Proje sahasının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarda kuş göç rotası üzerinde kaldığının tespit edildiği bilgisine yer verildi.
Uzman görüşü de eklenen Proje Tanıtım Dosyasında, “Proje alanına yönelik Sonbahar 2023 kuş göç dönemi ornitolojik izleme raporu hazırlanması çalışmaları kapsamında saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu gözlem, inceleme ve değerlendirme çalışmaları sonuçlarına göre, araştırma alanı ve yakın çevresinde 42 kuş türü saptanmıştır. Tespit edilen türlerin büyük çoğunluğu yüzde 81’i ötücü kuşlardan (Passeriformes) meydana gelmektedir. Süzülerek uçan Gündüz yırtıcıları ve büyük kanat açıklığına sahip su kuşları veya Leylek gibi türlere ise çok az yüzde 19 oranında rastlanmıştır” bilgisine yer veriliyor.
Ancak uzman raporunda, "kuşların çarpmadan türbin aralarından güvenli bir şekilde geçmelerini sağlayabilecek mesafelerde sorun olmasının söz konusu olmadığı görülmektedir” denildi.