İGC, Hasan Tahsin'i andı: Kuruluşun yolunu açanın bir gazeteci olması tesadüf değil

TAKİP ET

İGC, Gazeteci Hasan Tahsin'i ölüm yol dönümünde andı. Anmada konuşan Gappi, kurtuluşun ve kuruluşun yolunu açanın bir gazetecinin olmasının tesadüf olmadığını söyledi. 

GERÇEK HABERCİ-İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Yunan işgali sırasında ilk kurşunu atan Gazeteci Hasan Tahsin’i ölüm yıl dönümünde andı. Anma törenine çok sayıda gazeteci, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay, ilçe belediye başkanları, STK’lar ve çok sayıda yurttaş katıldı. İGC yönetimi Konak Atatürk Meydanında bulunan İlk Kurşun Anıtı’na çelenk bıraktı. Ardından İGC Başkanı Dilek Gappi açıklamalarda bulundu.
Hasan Tahsin attığı ilk kurşun için “kurtuluşun, kuruluşun, bağımsızlığın yolunu açan” ifadelerini kullanan Gappi, “Kurtuluşun ve kuruluşun ama bizler için özgür bir birey olmanın yani erdemli bir insan olmanın yolunun açıldığı tarihtir bugün. Bu yolu kendini feda ederek açan kişinin bir gazeteci olması da bir tesadüf değildir bize göre…  Gazeteci toplumun yaşadığı sorunlara sırtını dönmeyendir. Sadece tanıklık eden değil, yurdun kurtuluşu için canla başla mücadele edendir” dedi. 
‘HAKSIZLIKLARA BAŞ KALDIRCAK GÜCÜMÜZ VAR’
Açıklamada Tarkowski’nin bir sözünden alıntı yapan Gappi; “ Sadece düşünceleriyle değil, zor zamanlarda ortaya koyduğu eylemlerle de gerçek bir aydın olduğunu kanıtlayandır gazeteci. Ve gerektiğinde özgürlük için canını verendir. Böyle eşsiz bir miras biz İzmirli gazetecilerin onurudur. Ve aynı zamanda sorumluluğudur. Çoğunluğun ‘Bağımsız gazetecilik öldü’ diye kanıksadığı bir ortamda biz hala umudumuzu koruyor ve mücadele gücü buluyorsak Hasan Tahsin’in mirasını taşıdığımız içindir. Günümüzde kurşunlarımız yok belki ama Hasan Tahsin in Hukuku Beşer de yazdığı gibi Fikri İsyanlarımızı kalemlerimizle tamim etmeye devam edeceğiz. Yanlışa, yolsuzluklara, haksızlıklara başkaldıracak gücümüz var” sözlerine yer verdi. 
‘DAYAN SÜLEYMAN…’
Gappi, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ), 2023 yılında 94 gazetecinin görev başındayken hayatını kaybettiğini, yaklaşık 400 gazetecinin de cezaevine gönderildiğini, ülkemizde ise 43 gazetecinin cezaevine girdiğini hatırlattı. 
Cezaevinde tutuklu bulunan Gazeteci Süleyman Gençel’in fikirleri nedeniyle yargılandığına dikkat çeken Gappi; “Dayan Süleyman…Haberlere, haber sitelerine erişim engelleri getiriliyor, televizyonlara, gazetelere milyonlarca liralık cezalar yağdırılıyor. Ancak 105 yıl sonra bizler tıpkı, Hasan Tahsin gibi, susmayacağız ve durmayacağız. Gerçeklerin peşinden koşmaya, halka gerçekleri ulaştırmaya, topluma zarar veren her şeyi ortaya çıkarmaya, belgeli habercilik yapmaya devam edeceğiz. Güçlünün değil, haklının yanında ve yanlışların karşısında durmayı sürdüreceğiz” diye konuştu. 
‘GAZETECİLERLE OMUZ OMUZ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Törende konuşan Tugay ise “O tarihte yazdığı yazılarla, yaptığı haberle tarihe not düşen bir gazeteci aynı zamanda Hasan Tahsin. Hukuku Beşer Gazetesi yazarı olarak 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaline karşı tüm ulusun vicdanında oluşan o tepkiyi bir kurşuna döndüren ve o ilk karşılığı veren yiğit ve kahraman bir insan olarak hatırlıyoruz kendisini. Hasan Tahsin’inin sıktığı ilk kurşun esarete karşı atılmıştır. O ilk kurşun karanlığa karşı sıkılmıştır. Tıpkı bugün Hasan Tahsin’in izinden giden cesur gazetecilerin karanlıkları kalemleriyle aydınlığa çıkarmaya çalışması gibi. Tüm baskılara, sansürlere, ifade özgürlüğüne, ifade özgürlüğünü suç sayan zihniyete rağmen gerçekleri yazmaktan, söylemekten korkmayan gazeteciler gibi. Basın bir ülkenin aydınlığıdır. Demokrasinin ilk koşulu özgür bir basına sahip olmaktır. Ancak basın özgürlüğü varsa o ülkede demokrasiden, insan haklarından, laiklikten özgürlükten söz edebiliriz. Ne mutlu bize ki Cumhuriyetin kalesi olan şehrimizde, bağımsızlığımız ve özgürlüğümüz için Hasan Tahsin’in izinden yürüyen, gerekirse bunun için bedel ödeyen gazetecilerimiz var. Ülkemizin demokrasi mücadelesinde fikir ve ifade özgürlüğü için her daim gazetecilerle omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Şehit gazeteci Hasan Tahsin’i saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum. Gerçeklerin peşinden cesurca korkmadan koşan özgür basın için çalışan gazetecilere de selam olsun diyorum” diye konuştu.