Fatih Erbakan'dan AK Parti'ye 'transfer' tepkisi: Belediye başkanlarına siyasi şantaj affedilmeyecek
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, yerel seçimlerde partisinden belediye başkanı seçilen kimi isimlerin AK Parti'ye 'transfer' olacağı yönündeki iddialara "Belediye başkanlarına siyasi şantaj affedilmeyecek" sözleriyle tepki gösterdi.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, yerel seçimlerde partisinden belediye başkanı seçilen kimi isimlerin AK Parti'ye ‘transfer’ olacağı yönündeki iddialara sert tepki gösterdi.
Bir süredir gündemde olan kimi milletvekili ve belediye başkanlarının AK Parti’nin kuruluş yıldönümünde ‘transfer’ olacağı yönündeki iddialar bugün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, doğrulandı. Dağ, yaptığı açıklamada, iki milletvekili ve 15 belediye başkanı partiye katılacağı bilgisini paylaştı.
Dağ’ın bu açıklamalarının ardından AK Parti’ye katılacak yeni isimlerden bazılarının yerel seçimlerde Yeniden Refah Partisi’nden belediye başkanı seçilen isimler olduğu dile getirildi.
Bu isimler arasında Yeniden Refah'tan seçime girerek Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Kasım Gülpınar ve Erzurum'un merkez Aziziye ilçesinde, Yeniden Refah Partisi'nden belediye başkanı seçilen Emrullah Akpunar'ın olduğu ileri sürülmüştü.
AK Parti’ye katılımla ilgili tartışmalar sürerken Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’dan tepki dolu bir açıklama geldi. Erbakan, “Belediye başkanlarına siyasi şantaj affedilmeyecek” dedi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Erbakan, AK Parti'yi, kendisinden olmayan belediyelerin hizmet etmesini engellemekle suçladı.
Erbakan’ın açıklamasının tamamı şöyle:
“31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Milletimizin hür iradesiyle Yeniden Refah Partimiz'den seçilen Belediye Başkanları ve Belediye Meclis Üyeleri, Ak Parti iktidarının siyasi şantaj yöntemleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar.
İktidar gücünü elinde bulunduranlar Yeniden Refah Partimiz'den seçilen Belediye başkanlarımıza, kamu gücünü kullanarak hizmet yaptırmayacaklarını göstererek; hizmetlerin yapılması için gerekli imkanları, belediye başkanlarımızın partimizden istifa ederek, kendi saflarına geçmesi karşılığında vereceklerini ima ve ifade etmektedirler.
Yeniden Refah Partili belediye başkanlarımızın faaliyetlerini engelleyerek onları hizmet edemez hale getirmek, siyasi şantajla başkanlarımızı Ak Parti'ye transfer etmeye çalışarak milletimizin 31 Mart'ta ortaya koyduğu iradeyi hiçe saymak, ne siyasi ne de ahlaki bakımdan uygun bir davranış değildir.
Bu noktada milletin tercihini, iradesini yok sayarak, şahsi ikbal, menfaat ve konforları uğruna saf değiştirenleri de milletimiz elbette ki affetmeyecektir.
Bu gibi siyasi operasyonlar, milletimizin büyük teveccühüne mazhar olan, her ay üye kayıt rekorları kırarak emin adımlarla hedefe doğru ilerleyen, Türkiye'nin en hızlı büyüyen siyasi partisi Yeniden Refah Partimiz'in yükselişini asla durduramayacaktır.”
YRP ve AK Parti arasındaki krizin perde arkasında neler yaşandı?
Yeniden Refah Partisi, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde AK Parti’yi desteklemişti. Erbakan, cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklasa da adaylıkların resmiyete döküleceği son gün adaylıktan çekildiğini duyurdu. Adaylıktan çekilme kararı Erbakan ile Erdoğan arasında gerçekleşen görüşme sonrası oldu.
YRP, seçimlere ittifakın parçası olarak ancak kendi adaylarıyla girdi ve yüzde 2,9 oranında oy aldı. 5 milletvekili çıkardı. Bu vekillerden biri de, Genel Başkan Fatih Erbakan oldu.
İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu Şubat ayında, "milli görüş çizgisinden uzaklaştığı" gerekçesi ile partiden istifa ederek AK Parti'ye katıldı.
31 Mart 2024 seçimleri öncesi de AK Parti ile Yeniden Refah arasında ittifak görüşmeleri oldu ancak uzlaşma sağlanamayınca parti, tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarını çıkardı.
Kampanyada “ahlaklı belediyecilik”, “1994 ruhu” ve “Millî Görüş” vurguları yapıldı.
Parti, elde ettiği yüzde 6,19’luk oy oranı ve kazandığı 65 belediyeyle önemli bir başarı yakalamış oldu.
Seçimler öncesinde iki parti arasındaki kriz de derinleşti. Bu krizin çıkış kaynağı ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde iki parti arasında varılan mutabakatın hayata geçirilmemesiydi. 30 maddelik mutabakat metninde atamalarda ehliyetin, liyakatin ve aile bütünlüğünün korunmasına riayet edilmesi, hassasiyet gösterilmesi gibi düzenlemeler yer alıyordu.