Ekonomik kriz kredilerde alarm verdi: 3.6 trilyonluk borç
Yurttaşlar, kredi ve kredi kartlarına olan yükümlülükleri nedeniyle geri ödemelerini yapmakta zorluk çekiyor. Bireysel kredilerin toplam tutarı 1 trilyon 917 milyar liraya ulaşırken takipteki borçların büyük çoğunluğunu ihtiyaç kredileri oluşturuyor.
Ekonomik krizin etkisiyle, yüksek enflasyon alım gücünü her geçen gün azaltırken, yurttaşlar kredi ve kredi kartlarına yönelmeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, yurttaşların ödeyemediği kredi ve kredi kartı borçları artış göstermeye devam ediyor. 4-11 Ekim haftasını kapsayan verilere göre, bireysel kredi ve kredi kartı borçları bir haftada 21,9 milyar lira artarak toplamda 3 trilyon 597 milyar liraya ulaştı.
Bireysel kredilerin bakiyesi de bu dönemde 15,4 milyar lira artarak 1 trilyon 917 milyar liraya çıktı. Yüksek faiz oranlarına rağmen yurttaşlar, kredi kartlarına olan borçlarını da artırarak 6,5 milyar lira daha yükseltti ve toplam ödenmesi gereken tutar 1 trilyon 680 milyar liraya çıktı. Yurttaşlar, en çok ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için borçlanıyor. Takipteki bireysel kredilerin yüzde 98,2'si ihtiyaç kredilerinden oluşurken, konut ve taşıt kredilerinin toplam bakiyeye oranı yalnızca yüzde 1,8’de kaldı.
Borç yükü arttıkça, ödenemeyen borçlarda da artış görülüyor. Zamanında ödenmediği için icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları bir haftada 222 milyon lira daha artarak, yılbaşından bu yana icra takibine alınan borç miktarı 47 milyar liraya ulaştı. Yılbaşından 4-11 Ekim haftasına kadar icralık borçlardaki artış oranı yüzde 103,6 olarak kaydedildi. Ayrıca, takipteki ticari kredilerin borç dağılımındaki durumu da dikkat çekiyor; bu dönemde takibe düşen borçların yüzde 65,5'ini ticari krediler oluşturdu.