CHP ve DEM'den ortak "kayyum" çağrısı: MHP'nin çağrısı önemli, AK Parti adım atmalı

TAKİP ET

DEM Parti'nin muhalefet partileri ve STK'larla başlattığı görüşmeler kapsamında, bugün CHP Genel Merkezi DEM liderlerini ağırladı.

Görüşmeden sonra DEM Parti Eş Genel başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Bakırhan şunları söyledi:

Cumhuriyet Halk Partisi çok köklü bir geçmişe geleneğe ve mirasa sahip bir partidir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda Türkler Kürtler ve diğer halklar büyük emekler verdiler büyük mücadeleler verdiler bir ittifak oluşturdular. Zaten 1920 Mebussan Meclisi de bu ittifakı yansıtan bir çeşitlilikteydi. Bütün renkleri kapsıyordu. 1921 Anayasası da aynı zamanda bu tarihsel ittifaka uygun bir önemdeydi. Fakat zaman içerisinde hem o kurucu meclis hem tarihi Kürt Türk ittifakı hem 21 Anayasasındaki herkesi kapsayan anlayış inkar edildi, reddedildi. Günümüze kadar geldi sorun ama kimse kazançlı çıkmadı. Hem ülkenin ekonomisi, enerjisi yüzyıldır çözülmeyen Kürt meselesinden kaynaklı başka mecralara akıyor.

SHP'nin Kürt raporlarını hatırlattı

Kürt meselesinin çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda aslında CHP’nin çok değerli ve kıymetli geleneğinden geldiği partilerin açıklamaları ve raporları vardı. SHP’nin hazırladığı Kürt raporları buna örnektir. Çok önemli belirlemelerde bulunuyordu. Raporların en önemli özelliği Kürt meselesinin demokratik bir zeminde diyalog ve müzakere ile ve Türkiye’nin kendi dinamikleri üzerinden çözülmesi yönündeydi. Bugün Kürt meselesine ilişkin tartışmalar yaşanıyor. Biz SHP’nin o dönemdeki raporlarında yer alan belirlemeyi önemsiyoruz.

"CHP Kürt sorunun çözümünde önemli rol oynayabilir"

Bakırhan sözlerine şöyle devam etti:

Erdal İnönü’nün çok önemli bir belirlemesi vardı Kürt meselesi konusunda. Kürtlerin kendilerini evlerinde ülkelerinde hissedeceği bir ortak yaratmak istiyoruz diyordu. Çok kıymetli ve önemliydi. Yakın zamanda Sayın Özgür Özel’in de benzer açıklamaları vardı. Bunları önemsiyoruz. CHP sadece söz söyleyen katkı sunan değil, ayrıca geçmiş birikimi ve deneyimiyle Kürt meselesinin çözümünde çok önemli rol oynayabilir. Oynayacağına eminiz. Biz bugün ortak paydaları nasıl çoğaltabiliriz, Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda iki parti hem muhalefette bulunan hem de toplumsal muhalefette bulunan çevrelerle birlikte demokratik bir zeminin oluşması için neler yapabilirizin üzerine durduk. Kıymetli ve önemliydi.

Kayyum atamalarını konuştuklarını da belirten Bakırhan "Kayyım Türkiye’de yavaş yavaş bir yönetim rejimine doğru yol alıyor. Daha önce sadece DEM Parti belediyelerine kayyım atanırken şimdi CHP’nin de belediyelerine kayyım atanıyor" diye konuştu.

"Üzerimize düşen adımları atmaya hazırız"

Bakırhan'ın ardından konuşan CHP lideri Özgür Özel ise şu vurguları yaptı:

Samimiyetle ve şeffaflıkla davranılırsa Türkiye 40 yıldır çözemediği ve hepimize çok acılar yaşatmış bir sürecin toplumsal barış sürecine dönmesi Türkiye'deki herkese kazandırır. Türkiye'yi çok sayıda riskten de kurtarır. Biz yaşayan herkesin eşit hissettiği bir ülke istiyoruz. Bunun için de üzerimize düşen adımları atmaya hazırız. Tüm siyasi partilerin birbirleriyle diyalog kurabildiği bir süreci hep beraber yaşamak isteriz. Bu konuda geçmişten gelen tüm kötü tecrübelere rağmen tarihsel tutarlılığımızdan farklı bir noktada değiliz.

"AK Parti'den adım bekliyoruz"

Kayyum atamalarına dair de konuşan Özel "Türkiye genelinden ilk günler yaratılan algının oldukça değiştiğini ve anket değerlendirmelerinde kayyum atamanın hoş karşılanmadığını hep birlikte görüyoruz. Bu günlerde Meclis'teki 10 muhalefet partisi bir araya geldi ve kanun teklifi verdi. Yargı süreci tamamlanmamış olanlar için yargı süreci işler. Ama görevine devam eder" dedi.

MHP'li Feti Yıldız'ın kayyım düzenlemesinin düzenlemesi açıklamasını 'kıymetli' bulduklarını belirten Özel sözlerini şöyle sürdürdü:

Yeni kayyım adımlarının milletin vicdanında yeri yok. Yasal çalışmayı 9'unda görüşmeye başlayıp, Meclis bütçe görüşmelerine girmeden önce yapabiliriz. Geçen hafta muhalefetin attığı bu adıma AKP'nin olumlu adımını bekliyoruz. MHP'den ayrışmayan bir adım bekliyoruz.

Kürt sorunun çözümüne dair de Özel şunları söyledi:

Şeffaf, samimi bir sürecin yönetilmesini sürecin de Meclis'te görüşülmesi gerektiğini söyledim. Şehit ailelerinin ve gazilerin de sürece dahil olmasını söylemiştim ama bunu siyasete alet edilmesini siyasi menfaatlere dönüştürülmesine yönelik hakkımızı helal etmeyiz dediler.

Soruları yanıtladılar

Toplantının ardından DEM Parti Eş Başkanlarına yöneltilen, "Adalet Bakanlığı İmralı ziyaretine izin verdi mi?" sorusunu yanıtlayan Bakırhan, henüz bir dönüş gelmediğini ifade etti.

Özgür Özel ise, bir gazetecinin Akın Gürlek'e yönelik sözleri nedeniyle kendisi hakkında başlatılan soruşturmaya yönelik sorusuna "Kendisine görevi ile ilgili hakaret ettiğimi söylüyor. Sabahın köründe bir eve gitmek senin görevin mi? Öyle aynayla konuşan başsavcıdan bize de kendisine de faydası yok" diye yanıtladı.