CHP, aday belirleme sürecini başlattı

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart 2024'teki Mahalli İdareler Genel Seçimleri için aday belirleme sürecini başlattı. 
Süreç, belediye başkanı ve meclis üyeleri adaylarının belirlenmesi, aday listelerinin hazırlanması ve ilgili seçim kurullarına sunulması aşamalarından oluşuyor.
Aday listelerinin ilanından sonra itiraz süreçleri ve kesin listelerin oluşturulmasına kadar detaylı bir takvim izlenecek. CHP, bu sürecin titizlikle yürütülmesi için il ve ilçe teşkilatlarına yönergeler gönderdi ve başarılar diledi.
Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftci Binici, Ensar Aytekin, Gökan Zeybek ile Genel Sekreter Selin Sayek Böke imzalı ve il ve ilçe başkanlıklarına gönderilen yazıda şöyle denildi:
“Parti Meclisinin 4 Ocak 2024 tarihli kararı ile 3l Mort 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde adayların merkez yoklaması yöntemiyle saptanmasına karar verilmiştir. Aday listelerinin oluşturulması ve seçim kurullarına sunulması konusunda bilgilendirilmesi ihtiyacı doğmuştur. . Belediye başkan adayları; Belediye başkan adaylarımıza ilişkin aday bildirim formu Genel Merkezde hazırlanmakta ve örgüt başkanlıklarımıza teslim edilmektedir. Bu kapsamda örgütlerimizin, henüz teslim alınmayan formları Genel Merkezden olması gerekmektedir. Belediye Meclis Üyeleri aday listesi bildirim formunun oluşturulması konusunda yetki ilçe başkanlıklarındadır. Ancak, çeşitli tarihlerde belediye meclis üyeliği için örgüt denetiminde önseçim yapılan ve çift sıralar önseçimle belirlenen yerler ile önseçim yapılmayan Seçim çevrelerinde belediye meclis üyelikleri aday listelerini onama yetkisi Merkez yönetim kurulundadır. Bu seçim çevrelerinde taslak listelerin hazırlanıp Genel Merkeze sunulmasından İl Başkanlıkları yetkili ve sorumludur. Taslak listeler hazırlanırken, il başkanı, ilçe başkanı, belediye başkan adayı, büyükşehir belediye başkan adayı ve bölge milletvekillerinin azami mutabakatının sağlanmasına özen gösterilecektir. Listelerde kadın ve genç temsiliyetine uyulacaktır. Buna göre, oluşacak taslak listenin her üç sırasında en az bir kadın, her beş sırasında en az bir genç bulunmasına azami özen gösterilecektir. Taslak listelerin İl başkanları tarafından en geç 13 Şubat 2024 Salı günü saat l 7.0O'a kadar elden yo do Genel Merkez Yazı İşlerinin 0312 2O7 40 93 numaralı faksına faks yolu ile yo do adresine e-posta ile gönderilmesi zorunludur. Listeler Merkez Yönetim Kurulunca onandıktan sonra aşağıda onlatılacak usulle seçim kurulların sunulacaktır.”
  İl Genel Meclisi üyeleri adaylarına ilişkin “İl Genel Meclis Üyeleri aday listesi bildirim formunun oluşturulması ve seçim kuruluna sunulması konusunda yetki ilçe başkanlıklarındadır. İl Genel Meclis üyeliği adaylığı için örgüt denetiminde önseçim yapılan seçim çevrelerinde önseçimle oluşan liste seçim kuruluna sunulacaktır. Ancak, Bilecik : Bozüyük ve Merkez. Sivas, Divriği, İmranlı, Merkez ve Zara Seçim çevrelerinde il genel meclis üyelikleri aday listelerini onama yetkisi Merkez Yönetim kurulundadır. Bu seçim çevrelerinde taslak listelerin hazırlanıp Genel Merkeze sunulmasından İ| Başkanlıkları yetkili ve sorumludur. Taslak listeler hazırlanırken, il başkanı, ilçe başkanı, ve bölge milletvekillerinin azami mutabakatının sağlanmasına özen gösterilecektir. Geçici aday listelerinden büyükşehir belediye başkanlarına ait olanlar il seçim kurullarınca, diğerleri ise ilçe seçim kurullarınca 23 Şubat 2024 tarihinde ilan edilecektir. Aynı tarihte listelere itiraz başlayacaktır. Büyükşehir belediye başkan adayları için itirazlar il seçim kuruluna; diğer tüm adaylar için itirazlar ilçe seçim kuruluna yapılır. Diğer parti adaylarının ve bağımsız adayların incelenmesi ve varsa itirazlarımızın sunulması büyük önem taşımaktadır. Bu itirazlar için son tarih 24 Şubat 2024 saat l7.00'dır. İtirazlar, seçim kurulu tarafından en geç 26 Şubat 2024 tarihinde karara bağlanacaktır. Bir üst seçim kuruluna itiraz etmenin son günü ise 28 Şubat 2024'dür. Bu itiraz en geç 1 Mort 2024 tarihinde kesin olarak karara bağlanacaktır. Seçim kurullarınca yapılan inceleme veya itiraz sonucunda kesin olarak verilen kararlar ya da istifa ile listelerde boşluk meydana gelmesi durumunda bu durum l Mart 2024 tarihinde il ve ilçe başkanlıklarımıza bildirilecektir. Bu eksikliklerin tamamlanıp ilgili seçim kuruluna bildirilmesinin son günü 2 Mart 2024 olduğundan eksikliklerin derhal Genel Merkez ile paylaşılması gerekmektedir. Son olarak bu eksikliklerin de tamamlanması ile 3 Mart 2024 tarihinde kesin aday listeleri büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarında, diğerleri içinse ilçe seçim kurullarında ilan edilecektir.” Denildi.