Bloomberg: Türkiye, BRICS'e katılmak için başvuru yaptı

TAKİP ET

T24'e konuşan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bakanlığın kendileriyle bu yönde bir bilgi paylaşmadığını aktardı

Bloomberg, konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin BRICS topluluğuna katılmak için resmen talepte bulunduğunu yazdı.

ABD merkezli Bloomberg haber sitesi, Türkiye'nin BRICS'e katılmak üzere aylar önce resmi olarak başvuruda bulunduğu iddiasını dile getirdiği haberinde, Türkiye'nin 'Batı'nın ötesinde ittifaklar kurmak için' böyle bir yol izlemek istediğini yazdı.

Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozok imzasıyla bugün yayımlanan haberde, adını Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerinden alan BRICS'in, topluluğun genişlemesini ekim ayında Rusya'da yapılacak zirvede ele alacağı belirtildi. 

Türkiye'nin 'BRICS'e katılmak için resmi talepte bulunduğunu' ifade eden Bloomberg'e konuşan, konuya aşina isimler, Türkiye'nin 'küresel nüfuzunu artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni bağlar kurmak' istediğini anlattı. Konu hakkında yorum yapma yetkisi olmadığı için kimliğinin paylaşılmaması şartıyla değerlendirmelerde bulunan kişiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin görüşünün 'jeopolitik ağırlık merkezinin gelişmiş ülkelerden uzaklaştığı' yönünde olduğunu söyledi. 

"Çok kutuplu dünyada tüm taraflarla bağ kurma hedefi" 

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Türkiye'nin yeni diplomatik hamlesinin kilit bir NATO ülkesi olarak yükümlülüklerini yerine getirirken bir yandan da 'çok kutuplu dünyada tüm taraflarla bağlar kurma hedeflerini yansıttığını' ifade etti. Kaynaklar, Türkiye'nin aylar önce BRICS'e katılmak için başvuru yaptığını, söz konusu başvurunun onlarca yıldır Avrupa Birliği'ne (AB) katılma konusunda ilerleme yaşanmamasının getirdiği hayal kırıklığı ve hüsran devam ederken yapıldığını belirtti. Analizde, bunun aynı zamanda Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında Türkiye'nin Rusya ile yakın bağlarını sürdürmesinin bazı NATO ülkeleriyle yarattığı anlaşmazlıkların da bir sonucu olduğu yorumuna yer verildi. 

Dışişleri Bakanlığı: Bu yönde bir bilgi paylaşılmadı

Öte yandan T24'e bilgi veren Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye'nin BRICS'e resmî başvuruda bulunduğu iddiasıyla ilgili olarak bakanlığın kendileriyle bu yönde bir bilgi paylaşmadığını aktardı.

BRICS, bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Etiyopya ve Mısır olmak üzere dört yeni ülkeyi bünyesine katmıştı. Suudi Arabistan da BRICS'e katılmak üzere bir davet almış olsa da ülke henüz topluluğa katılmış değil. Kaynaklar, BRICS'in genişlemesinin 22-24 Ekim'de Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak zirvesinde ele alınabileceğini anlattı. Buna göre, Malezya, Tayland ve Azerbaycan da topluluğa katılma isteğinde.

BRICS nedir?

2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından oluşturulan bu grup, dünya ekonomisinde giderek artan etkileri ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirme çabasıyla ortaya çıktı. Gruba 2010’da Güney Afrika da eklendi. Grubun amacı, ekonomik kalkınma, siyasi işbirliği ve uluslararası arenada ortak çıkarların savunulması.

Grup, adını, ülkelerin İngilizce baş harflerinden alıyor.

Grup, Güney Afrika ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde genişleme kararı aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak’ta BRICS’e katıldı.

Grubun 10 üyeye çıkması, isminin de ne olacağı sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlar, grubun yeni adının BRICS+ olacağını düşünüyor.