Atatürk Lisesi Mezunları'ndan ihale çıkışı: "Devletin eğitim kurumları rant kapısı olarak görülmemeli"

TAKİP ET

İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında İzmir'deki çoğu okulun açık alanlarının, spor salonlarının ve duvarları gibi kısımlarının üçüncü şahıslara kiralanması hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, 'Sonradan telafi, tamir ve tazmin edilmesi çok zor olacak tehlikeler arz edecek, çağdaş eğitim sistemine aykırı bu ihalelerin derhal iptal edilmesi gerekmektedir.' denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında yapılan protokole göre; İzmir’deki birçok okulun açık alanları, spor salonları, halı sahalar, duvar ve tel örgü gibi eklentileri üçüncü şahıslara kiralanabilecek.  İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği, söz konusu alanların ihaleyle satışa çıkarılabilecek olmasıyla  ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamayı, Atatürk Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Murat Sancar okudu.
Sancar, açıklamasında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan bir protokole istinaden, İzmir İli çapında muhtelif eğitim kurumlarının yerleşkelerindeki açık alanların, spor salonlarının, halı sahalar ve duvar/telörgü gibi eklentilerinin üçüncü şahıslara kiralanmasına karar verildiği ve bu kapsamda İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Konak ilçesinde yer alan İzmir Atatürk Lisesi yerleşkesinde, okul bahçesinin otopark ve halı sahalar, okul spor salonu ile okul duvarlarının ilan yeri olarak kiralanması için ilgili kurumun web sayfasında ihale ilanı yayınlandığı ve bugün saat 14:00 ten itibaren ihalelerin gerçekleşeceğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.” ifadelerine yer verdi.
 
“KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM”
Yapılacak olan ihalelerle ilgili çok ciddi endişelerinin olduğunu belirten Sancar, “Özellikle tüm Türkiye’de kamuoyunun gözünde otopark işletmeciliği konusunda genel anlamda bir tereddüt ve çekincelerin bulunduğu ortamda ihale yoluyla eğitim kurumunun içine dahil edilecek üçüncü kişi ya da firmaların  okulun güvenliğini, yapısını, eğitimin fiziki ve sosyal şartlarını tehlikeye düşürebilecek vasıflara sahip olabilecekleri, öğrenci temelli bir ilim ve irfan yuvasının bütünlüğünü zedeleyecekleri, ihale şartnamesinde belirtildiği üzere okul idaresinin yetkisi ve kontrolü dışında 17.00-07.00 saatleri arasında işletmecilik yapılarak okulda yer  alan kız ve erkek öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin korunmasız kalacağı, her çeşit tehlikeye maruz kalabilecekleri, okulda narkotik olayların ve adli vakaların başlayabileceği  kuvvetle muhtemeldir.” dedi.
Sancar, açıklamasının devamında şunları kaydetti:
“Bu bir eğitim kurumu için asla kabul edilemez bir durumdur. Ayrıca spor salonunun ve halı sahaların daimî bir şekilde ve uzun süreli kiraya verilmesi de bu alanlardan okul öğrencilerinin yeterince yararlanamayacağı, kiralayanlarca bu kullanımların engelleneceği endişesini doğurmaktadır.
Eğitim yerleşkelerinin amacı, bu alanlarda eğitim gören öğrencilerin huzur ve emniyetini sağlayacak, daha iyi ve çağdaş şartlarda eğitim almalarını temin edecek her türlü alan ve olanakların yaratılmasıdır. Belirtilen alanların şartnamede yer alan koşullar altında üçüncü şahıslara kiraya verilmesi, yukarıdaki amaçların gerçekleşmesine mani olacağı gibi, gerek gündüzlü öğrencilerin gerekse yatılı öğrencilerin, bugüne kadar okulumuzda rastlanmamış  kriminal ve narkotik tehlikelere maruz kalmalarına sebep olacaktır.”
 
“RANT KAPISI OLARAK GÖRÜLMEMELİ”
İhale şartnamesi gereğince tüm gelirlerin MEB hesabına aktarılacak olmasının sorunlara neden olabileceğini belirten Sancar, şöyle devam etti:
“Ayrıca daha önceki yönetmeliklerin ve anlayışın aksine hazırlanan yetersiz ihale şartnamesi gereği tüm gelirlerin Milli Eğitim Bakanlığı hesabına aktarılacak olması ve okullara görünürde hiçbir pay ayrılmaması nedeniyle okulların bu ihalelerden yararlanması bir yana, üstüne maddi külfetlerle karşılaşacağı, büyük sorunlar yaşayacağı son derece açıktır.
Yapılması düşünülen ihalelerin gerek çağdaş eğitim mantığına aykırılıkları, gerek boşluklarla dolu şartnameleri, gerek süreleri, gerekse ekonomik özellikleri ne okullar ne de Milli Eğitim açısından hiçbir yarar içermemekte olup, bilim ve kültür odaklı çağdaş eğitim sistemimizle hiçbir surette bağdaşmamaktadır. Devletin eğitim kurumları asla ticari bir işletme, bir rant kapısı olarak görülmemelidir.”
 
“DERHAL İPTAL EDİLMELİ”
Sancar, “Bu düşünceler doğrultusunda ilan edilen ihalelerin çok büyük sakıncalar yaratacağı, son derecede kötü bir emsal teşkil edeceği aşikardır.” İfadelerini kullandığı açıklamasını sonlandırırken şöyle konuştu:
“Mezunlar Derneği başta olmak üzere okulumuzun paydaşlarının, okulumuzun yer aldığı ilçemizin, İzmir ve Türkiye kamuoyunun endişeleri ve tepkisi en yüksek seviyededir.
Bu nedenlerle sonradan telafi, tamir ve tazmin edilmesi çok zor olacak tehlikeler arz edecek, çağdaş eğitim sistemine aykırı bu ihalelerin derhal iptal edilmesi gerekmektedir. Gereğinin yapılmasını başta İzmir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere ilgili tüm resmi kurum ve kişilere bildiririz.”
 
"MAFYA ALACAĞINA GRAND PLAZA ALSIN"
Öte yandan, söz konusu ihaleye İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki Grand Plaza A.Ş.'nin de katılacağı, eylemcilerin ise "Mafya alacağına Grand Plaza alsın" görüşünde olduğu iddia edildi.