30 katlı inşaatın önü açılmıştı! İzmir Tarihi Elektrik Fabrikası'nın imar değişikliğine tepkiler dinmiyor!
İzmir'de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından tarihi Elektrik Fabrikası'nın planlarında değişiklik yapma hamlesine tepkiler giderek daha da büyüyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı İzmir Alsancak’taki tarihi Elektrik Fabrikası alanı imar değişikliği ile 30 katlı bina yapılabilecek ticaret alanına çevirecek plan ile ilgili Konak Belediyesi’nden görüş talep etti. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Konak Belediyesi’nin olumsuz kararı sonrası başlayan tartışmalar hız kesmeden sürüyor.
Muhalefet partisi temsilcilerinden sonra sivil toplum kuruluşları da söz konusu talebe sert tepki gösterdi. Ege Kent Konseyleri Birliği ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklama ile alanın kültürel mirasına vurgu yaptı. “1928’de İzmir’in elektrik ihtiyacını karşılamak için kurulan yeni Cumhuriyetin ürünü, şehrin sanayi, mimari ve kültür mirası olan Elektrik Fabrikası yine birilerine peşkeş çekilmek üzere” ifadelerini kullanan Mumcu, bu konuda mücadele vereceklerini dile getirdi.
Mumcu’nun konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde:“Alsancak’ta, limanın arkası, Havagazı Fabrikası’nın hemen yanı başında yer alan, İzmir’in elektrik ihtiyacını karşılayan önemli bir fabrikanın 10 bin 720 metrekare üzerine kuruluydu. Söz konusu bu fabrika inşa edildiği dönemin mimari ve endüstriyel özelliklerini yansıtmasının dışında genç Cumhuriyet’in kalkınma hamleleri arasında sayılabilecek olmasından dolayı tarihi değere de sahip. 1925’te yerel yönetim tarafından, 1913’te imzalanan yabancı ortaklığa imtiyaz veren sözleşmeye dayanılarak Belçikalı bir şirkete elektrik üretimi için fabrika kurma hakkı verilmiştir.18 Ekim 1928 günü hizmete açılmış olan fabrika, taş kömürü ve linyit kömüründen elektrik üretmekteydi. Üretilmiş olan elektrik, şehirde sanayinin gelişmesine, kentin ana caddelerinin aydınlatılmasına ve atlı tramvay yerine elektrikli tramvayların kullanılmaya başlanmasıyla ulaşımın güçlenmesine katkı sağlamıştır. 27 Temmuz 1943’te yayınlanan kanun kapsamında kamulaştırılarak, 1944 senesinde İzmir Belediyesi’ne devredilmiştir. Söz konusu fabrika İzmir Belediyesi’nden ETİ Bank’a, oradan da Türk Elektrik Kurumu’na geçti ve 1989’da da kapatıldı. Söz konusu yerle ilgili olarak 2018’den bu yana kent muhalefetinin içinde yer alan Konak Kent Konseyi olarak yerin Özelleştirme İdaresi tarafından 23 Ocak 2018’de ihaleye çıkarıldığını öğrenerek karşı çıkmıştık.
Aradan geçen 6 seneden sonra bugün yine Özelleştirme İdaresi, bu kez de Fabrika ve alanın imar planlarının “Ticaret ve Turizm alanı, Trafo alanı ve Yaya Yolu” şeklinde değiştirilmesini talep ederek, alanı birilerine peşkeş çekmek için gerekli zemini hazırlamaya çalışmaktadır.Söz konusu alana ilişkin Konak Kent Konseyi olarak talebimiz nettir; alan kamunundur.
İmar planlarında kültürel kullanıma ilişkin olarak ayrılmıştır, çok yönlü mirastır. Şehrin eksiği olan modern sanat müzesi, sanayi müzesi ve kütüphane gibi kamuya hitap edecek biçimde işlevlendirilmelidir. Bu konu ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyelerimizin itirazlarının sonuna kadar yanındayız. Şehrin silüetini değiştirecek, Basmane Çukuru için, Zorlu AVM için nasıl direndiysek bu mücadelede de kentlileri yan yana durmaya çağırıyoruz.”